Jak pečovat o nože ARCOS

Jak správně pečovat o nože ARCOS

Pokud si zakoupíte nože z patentované nerezové oceli NITRUM® s dlouhotrvající ostrostí, rádi bychom, aby vám vydrželi celý život. Zde Vám přínášíme pár rad a tipů, které vám dlouhověkost nožů ARCOS zaručí.

ARCOS je jednou z nejstarších značek nožů na světě a je synonymem pro jejich dokonalou kvalitu. Při správné péči mohou vydržet celý život. ARCOS si za kvalitou svých výrobků stojí a proto na všechny své produkty poskytuje záruku 10 let

Dodržováním následujících rad pro péči o vaše nože zaručíte, že vám budou skvěle sloužit po spoustu let i při jejich každodenním používání.

Jak nože uskladnit?

Životnost nožů značně prodloužíte i tím, že je budete dobře ukládat do bloku na nože, nebo organizéru. Na výběr máte buď klasický blok na nože, nebo magnetické lišty, či organizéry do zásuvky. Zaručíte tím, že se dotýkáním s ostatními předměty v šuplíku neponičí. Navíc budete mít nože vždy šikovně po ruce.

Mytí v ruce

Doporučujeme omývání nožů ručně ve vlažné vodě s použitím jemného saponátu a hadříku nebo houbičky, které nůž nepoškrábou. Tak zabráníte předčasnému opotřebení čepele vlivem agresivních mycích prostředků.

Mytí v myčce na nádobí

Nože vyrobené ze speciálního druhu oceli lze umývat v myčce na nádobí. Nicméně používejte maximální teplotu 55 °C a nože dejte do myčky samostatně, aby se při mytí nedotýkaly jiných předmětů. Mycí přípravky určené pro myčky na nádobí obsahují vysoce agresivní čistící chemikálie, které mohou poškodit povrch plastu a oceli. Umývání nožů v myčce na nádobí tak může zkrátit jejich životnost a dobu, po kterou vydrží čepel nože ostrá. My doporučujeme vaše kvalitní nože mýt raději v ruce. 

 

Péče o dřevěnou rukojeť

Nemyjte nože s dřevěnou rukojetí v myčce na nádobí, myjte je pouze v ruce. Doporučujeme pravidelně nanášet olej (například lněný olej) nebo voskovat (např. včelím voskem), aby rukojeť příliš neoschla a nezkřehla. To zvýší ochranu rukojeti a dřevo si zachová svůj saténový lesk a sytou barvu a vydrží vám jako nové mnohem déle.

Nesprávné používání nože

Nůž není šroubovák ani otvírák lahví. Není pro tento účel vyrobený, takže takové použití může způsobit trvalé poškození jak čepele, tak dokonce i celého nože. A co víc, vám hrozí velké nebezpečí zranění, pokud nůž sklouzne nebo se dokonce vlivem špatného používání zlomí. Nože tedy používejte pouze na účely, pro které jsou vyrobeny.

Prkénka na krájení

Doporučujeme používat prkénka s nižší tvrdostí, těmi jsou prkénka dřevěná, plastová nebo silikonová prkénka. Materiály, jako je sklo, žula nebo keramika, mohou za určitých okolností čepel poškodit. Pokud se čepel nože pokřiví, nůž už neproklouzne potravinami tak snadno a bude se zdát tupý. V takovém případě co nejdříve použijte ocílku a nabruste nůž, aby se čepel zpátky narovnala.

 

Jak a čím nabrousit nůž? Tomu se budeme věnovat v našem příštím článku.