Tipy jak nabrousit nůž

Tipy jak správně nabrousit kuchyňský nůž

Určitě víte, jaká je to nepříjemná práce ukrojit tupým nožem krajíc chleba nebo rozkrojit rohlík, nebo krájet maso či zeleninu. Musíte pořádně přitlačit, což Vám při častém používání může způsobit i nepřjemnou bolest, krom toho, že se takový nůž stává i pro Vás nebezpečným. Je tedy nejvyšší čas nůž nabrousit.

Udržování nožů ostrými pomocí ocílky a použití brousku nám umožní mít nože vždy připravené k použití a ostré jako při zakoupení.

Co je to broušení a co je obtahování?

Při broušení se z nožů obrušují miniaturní částečky kovu, čímž se tvaruje jeho ostří. Je to způsob jak znovu získáte ostrost na čepeli vašich nožů. V dnešní době je k dostání velké množství výrobků, které slouží k ostření a broušení nožů. Dají se koupit mechanické, ale i elektrické brousky nožů, nebo můžete využít i profesionální borušení.

Obtahování se provádí ocílkou a udržuje ostří nožů hladké a rovné. Ideální ocílka je spíše delší, u krátké ocílky hrozí riziko, že se při obtahování říznete do ruky.

Ocílka

Nejvhodnější je pravidelné používání ocílky. Určitě jste televizi, v často sledovaných kuchařských pořadech, viděli kuchaře, který si vždy před krájením přejede nůž ocílkou. Přesně to vystihuje účel, ke kterému se ocílky používají. Nejsou totiž určeny k ostření nožů, ale pouze k dobroušení nože, který již ostrý je. V kuchařských školách patří obtahování ocílkou k základním dovednostem, bez kterých správný kuchař nemůže existovat. Nože by se správně měly obtahovat ocílkou před každým použitím. Broušení ocílkou vyžaduje určitou zručnost, protože je třeba koordinovat pohyb dvou předmětů - nože a ocílky - pod stanoveným úhlem. Musí to být stejný úhel, jako je ostří nože. Obtahovat musíte střídavě obě strany čepele. Tupý nůž nebo nůž se zubatou čepelí se na broušení ocílkou nehodí. 


A jak na to?

Uchopte ocílku tak, abyste ji drželi ve svislé poloze. Špičku ocílky o něco opřete tak, abyste zajistili její stabilitu, nebo naopak ji drže pevně směrem vzhůru. Umístěte čepel nože pod ostrým úhlem (20°) směrem k povrchu ocílky. Ruka, která drží ocílku, se nesmí pohybovat a druhá ruka lehce tlačí čepel na ocílku a pohybuje s ní, přičemž udržuje daný úhel. Čepelí nože opakovaně přejíždějte přes ocílku. Postup opakujte minimálně 20x z každé strany. Tah musí být plynulý. Nezapomeňte na druhou stranu čepele opakováním stejných pohybů, tentokrát na druhé straně ocílky.